maandag, november 12, 2007

Grote stad, grote ellende

Een Sloveense vriend vertelde me laatst van een sociaal experiment. Onderzoekers hadden in een aantal steden telkens 30 gsm's achtergelaten, en gekeken naar hoeveel er uiteindelijk teruggebracht werden. Hij zou het me niet verteld hebben als Ljubljana, de Sloveense hoofdstad, er niet als vriendelijkste uitkwam.

Zie
http://www.rd.com/images/content/2007/0707/cellphonereport.pdf
voor de volledige lijst.

Dit is geen wetenschap, maar toch een interessante toets. Wat verklaart de volgorde? Amsterdam doet het bijvoorbeeld erg slecht, minder dan de helft van de gsm's werd teruggebracht.

Ljubljana is een erg kleine stad (250.000 inwoners), ik dacht dat het daar aan lag. Grote kans dat de telefoon is van een bekende van een bekende, en dat je een soort sociale winst kan verwachten van zo'n goede daad. Maar Toronto (2,5M) staat tweede, en andere miljoenensteden Seoul, Bombay, en New York er vlak achter. Misschien dat er daar soms relatief minder gsm-bezitters zijn dan in Nederland, maar dat lijkt de volgorde ook niet te verklaren. Inkomensongelijkheid dan? Ook niet. Ik vind het een raadsel: zou in Nederland het "sociale gevoel" echt zoveel zwakker zijn dan wij van onszelf verwachten?