maandag, september 01, 2008

Rusland en Georgie

Na de kleine oorlog in Georgie wordt er steeds herhaald dat het Westen machteloos staat. Dit is niet waar. De NAVO en de EU willen geen oorlog met Rusland, maar er zijn tal van diplomatieke sancties die de Russen wel degelijk pijn doen.

1. Trek de Olympische Spelen van 2014 terug uit Sochi. Deze plaats ligt zowat op de grens met Georgie, de Russen zullen zeggen Abchazie. Het ziet er niet naar uit dat in 2014 alle problemen in het gebied opgelost zijn, en het IOC moet duidelijk zeggen dat ze er niet bij betrokken willen worden.

2. Betrek Oekraine meer bij de EU. NAVO-lidmaatschap voor Georgie is voorlopig van de baan, maar als Oekraine nu stappen zet richting Westen, dan heeft Rusland toch meer verloren dan gewonnen.

3. Los het energie-geschil met Iran eindelijk op. Als Iran weer een normale handelspartner van Europa wordt, zijn we niet meer afhankelijk van Gazprom. Hier is nog een lange weg te gaan, maar uiteindelijk wil Europa wel toegang tot de Kaspische gasvoorraden.

Vooral het eerste is een makkelijke en vanzelfsprekende stap, waar ik in de media nog niets over gehoord heb. Kijk op revokethegames.com voor een petitie.